Incorporació del fons Magda Amorós a l'AISM

L'Arxiu d'Imatge i So de Menorca ha rebut la donació d'un nou fons fotogràfic molt important i que ens fa molta il·lusió. Tot i que l'entrada de qualsevol fons és important, més enllà del seu volum o tipologia, en aquesta ocasió hi ha un element que ens fa valorar-lo d'una manera especial.
Esteim molt contentes d'anunciar la incorporació a l'Arxiu del primer fons d'una fotògrafa professional menorquina, na Magda Amorós.

Na Magdalena Amorós Alzina (1957-2020) va ser la primera dona fotògrafa professional del diari Menorca, on va exercir entre els anys 1997 i 2001. A més, sempre va estar molt lligada al món de la fotografia i va participar en el FotoClub del Cercle Artístic, en exposicions col·lectives i en la recerca d'imatges antigues de Menorca.

El fons que ens ha arribat a l'Arxiu està format per més de 74500 documents de diferents formats (negatius, diapositives, positius i fotografies digitals) que mostren un gran ventall de temes. El contingut del fons és molt divers. Va des de la tasca professional com a periodista fins a la vessant més artística. Com a gran sant joanera que era, inclou una part molt extensa sobre les festes de sant Joan, els preparatius, Es Be, Foc i Fum i els dies de la festa. L'arxiu pròpiament familiar i personal també hi és present amb imatges antigues de la seva infantesa, amb fotografies de la seva filla i de trobades familiars i d'amics o viatges. També hi ha una mostra digital del col·leccionisme de fotografia antiga, que a part del gust per a les fotografies la va dur a crear i administrar, junt amb na Maria Florit, el blog Menorca. Imatges d'en Primer.

A partir d'ara comença la feina de l'Arxiu. Un fons tant ample ens demana, per una banda la planificació de la digitalització del fons i, per una altra banda, la feina pròpiament arxivística de recollida d'informació i catalogació dels fons per tal de poder-lo posar a l'abast del públic per a la seva consulta. Aquest procés necessita d'un temps de feina donada la importància i el volum del fons.

Des de l'Arxiu volem fer públic el nostre agraïment a la seva família, sobretot a la seva filla Neus, i na Gemma Andreu per a la seva voluntat de donar aquest fons per a posar a l'abast de tots els menorquins, aquesta part tant important del patrimoni fotogràfic de la nostra illa.


Volem celebrar el Dia Internacional dels Arxiu, aquest 9 de juny, amb la presentació del fons amb un vídeo on se'n pot veure una molt petita mostra.