Exposició de la Verge Peregrina a Maó

El divendres 11 de desembre ha quedat oberta al públic l'exposició que sobre la Verge Peregrina de 1953-1954 ha preparat l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca-CIM.
L'exposició romandrà oberta fins el 8 de gener a la sala de Can Victori i es podrà visitar en l'horari d'atenció de l'Arxiu (de dilluns a divendres de 9 a 13 hores i de dimarts a dijous també de 17 a 20 hores).

A la mostra es pot veure tot un recorregut pels diferents pobles de Menorca i la volta que va fer la imatge de la Mare de Déu del Toro pels seus camins. L'exposició va acompanyada per moltes de les fotografies que s'han anat recollint a les activitats que s'han anat fent a diferents clubs de jubilats i que ens han permès, a més, recollir informació de les persones i els llocs que surten a les imatges, testimonis i anècdotes. La pandèmia ha obligat a deixar pendents la visita a un parell de pobles, però s'espera que es puguin fer en un futur.

A més dels panells i les fotografies, l'exposició s'acompanya d'un audiovisual creat a partir dels testimonis de les persones que van participar a les activitats dels clubs de jubilats i que ajuden a entendre la importància social i religiosa d'aquest fet.

L'Arxiu d'Imatge i So del Consell Insular de Menorca ha organitzat aquesta exposició fotogràfica per tal de complir amb tres de les seves funcions principals. En primer lloc, la tasca de difusió de la importància del patrimoni que custodia que ens explica de primera mà com era la nostra illa, la seva gent i els fets que hi han passat. Per altra banda, la feina de l'arxiu no solament és guardar documents visuals i sonors, sinó que també els ha d'inventariar i catalogar, i per aquesta darrera funció necessita sovint l'ajut de persones que hagin viscut els fets que mostren les imatges i que vulguin col·laborar amb nosaltres per documentar-les i donar-les contingut. Finalment, a partir de l'exposició que veieu volem aconseguir més fotografies relacionades amb els fets que expliquem per poder tenir una major quantitat d'imatges arxivades de forma segura per sempre. Cal recordar que moltes de les fotografies que tenim a les nostres cases contenen la història de la nostra illa, però el pas del temps les farà desaparèixer o les deixarà sense ningú que pugui explicar què contenen.

Al llarg dels anys 1953 i 1954 la imatge de la Mare de Déu del Toro i tres reproduccions seves fetes anteriorment, situades a Ciutadella, Alaior i Maó, van recórrer bona part dels llocs i totes les poblacions de Menorca. El bisbat celebrava el centenari de la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció fent que la verge del Toro, patrona de Menorca, pelegrinés pels camins de Menorca i tots els menorquins li rendissin el seu fervor cristià. S'havia preparat als menorquins de forma prèvia gràcies a una circular del bisbe Pascual dirigida a totes les rectories on s'obligava als centres d'ensenyament a explicar el significat de l'esdeveniment i a aprendre el “Magnificat”, que era el cant dirigit a la Mare de Déu Immaculada. Per certificar l'èxit de la seva petició, el propi bisbe va passar per tots els centres educatius per comprovar els coneixements dels alumnes amb exàmens a tal efecte. Posteriorment, de forma successiva la imatge de la Verge circulà pels camins de Menorca visitant llocs, capelles rurals i pobles acompanyada de centenars de persones, que sortien a rebre-la i a acompanyar-la, i dels principals actors de la societat menorquina, els capellans i els propietaris de les terres. En el mapa que presideix l'exposició podem veure tots els recorreguts que van fer les imatges damunt un mapa de 1956 on també es pot observar com ha canviat el paisatge de l'illa que tenia més superfície de conreu però menys zones urbanes.

La societat que es mostra a les fotografies és majoritàriament rural en una Menorca que vivia en bona part de la producció del camp amb mètodes encara propis del que avui nomenem Tercer Món. Molts dels que apareixen a les fotografies llueixen les seves millors robes perquè era un dia de festa i apareixen sovint fotografiats amb els senyors dels llocs, que també eren presents per acompanyar i acollir la imatge, i els sacerdots que dirigien la comitiva. La població menorquina tenia pocs dies de celebració. La majoria dels que existien eren organitzats per l'estament religiós que tenia una gran importància durant el règim franquista i que controlava el pensament gràcies a la obligatorietat del catolicisme i el control de les escoles, entre d'altres atribucions que li atorgava la dictadura.

Menorca i la seva societat han canviat molt en aquesta seixantena llarga d'anys i aquesta exposició vol que recordem com eren els menorquins que apareixen a les fotos, el ha variat el paisatge que els envolta, com han canviat els seus costums i la seva forma de vida. Amb la col·laboració de tots podrem gaudir de la nostra història a través de les imatges que ens transporten al passat.