TRAGINADA. L'esclat d'un poble

Dins les iniciatives del Consell Insular de Menorca per commemorar el 40è aniversari de la publicació del primer treball discogràfic de TRAGINADA, a part del concert-homenatge amb músics menorquins de la Diada de Menorca 2019, hi va haver l’edició d’un documental que mostra la història del grup i del context de l'època.

L'Arxiu d'Imatge i So de Menorca-CIM es va encarregar de l'elaboració d'aquest documental.

Durant la primavera del 2019 Magda Timoner (realitzadora), Miquel López (historiador) i Jordi Orell (musicòleg) van entrevistar tant als components originals com a altres personalitats actuals i d'aquell moment per a realització d'aquest documental que ens ajuda a entendre millor el fenomen. Les entrevistes es complementen amb les fotografies i documents de l'Arxiu. El metratge aprofita l’excusa de Traginada per intentar endinsar-se en una època –la Transició– de molts canvis i de gran efervescència social, cultural i política. Uns dels anys més rellevants de la història contemporània de Menorca.


Aprofitant el Menorca Doc Fest, el 3 de novembre de 2019 es va estrenar «TRAGINADA. L'esclat d'un poble» a la sala Multifuncional des Mercadal. Després d'aquesta estrena, el documental es va poder veure a casi totes les poblacions de Menorca, en una emissió directe a YouTube amb motiu del Sant Jordi a redossa 2020 i en una emissió a IB3 televisió.