Fons Pilar Alonso i Moll

Fons Pilar Alonso i MollPilar Alonso i Moll (Maó, 1897 – Madrid, 1980) va ser una cantant de cuplet. Va ser una de les figures més emblemàtiques del cuplet català de finals del 1910 i mitjans del 1920.
Es traslladà a Barcelona, on va popularitzar el gènere del cuplet català i hi va triomfar l’any 1912. Entre els anys 1915 i 1925 era considerada la reina del cuplet. Va ser la cupletista que més discs enregistrà els anys vint i immortalitzà èxits com Les caramelles, La fornereta, La Marieta d’ull viu, L’ombrella, Els focs artificials i La font del Gat, entre molts d’altres.
També va tenir molts d’èxits cantant en espanyol Sus pícaros ojos o Nena, dues cançons estrenades per ella. Per la sàtira i ironia de les seves lletres i per com les cantava està considerada per molts com la precursora de la Nova Cançó catalana.
Es va casar l’any 1925 i es retirà de l’escena.

Per altra banda, cal fer referència a l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Enregistrat (ASPE), els objectius de la qual es concentren en els registres sonors de la primera meitat del segle XX, en qualsevol dels suports que s’utilitzaven.
Així, l’associació pretén reunir el major nombre de persones relacionades o compromeses amb el patrimoni sonor del nostre país, i amb el valor de les seves col·leccions i coneixements servir de partenaire privilegiat de les institucions, els productors discogràfics i els mitjans de comunicació.
Amb tot això, ASPE fa donació gratuïta al Consell Insular de Menorca dels discs de pedra de Pilar Alonso, perquè estiguin en una sala de conservació a les dependències de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca.